Wasssen zonder stroom

Misschien bent u er al eens geweest? Want wij geven er ook workshops en consultaties… Wij hebben een prakijkruimte te Antwerpen die tevens dienst doet als ecologisch woonproject. We experimenteren er met ecologische woonprincipes zoals multifunctioneel ruimtegebruik, minimaal electriciteitsverbruik, recycling en upcycling, muurtuineren, pottentuin, beperking van het gebruik van fossiele brandstoffen, enzovoort.

Eco-logisch Leven staat bekend als de organisatie die thuis is in gezonde voeding en borstvoedingsbegeleiding, maar ook ecologische lifestyle is een belangrijk werkdomein!

Vandaag zetten we daarom onze bevindingen over het wassen zonder stroom in de kijker. Mét een wasmachine, maar zonder electriciteitsverbruik.

The Laundry POD
The Laundry POD

Wij experimenteerden een jaar lang met The Laundry POD, een wasmachine die je met de hand moet aandrijven en die dus niet werkt via het electriciteitsnetwerk. Het is een kleine wasmachine, met een volume van maximaal tien kledingstukken per wasbeurt. Wil je je spijkerbroeken wassen, dan zijn dat er ongeveer twee per keer. T’shirten kan je met tien tegelijkertijd wassen. De machine verbruikt slechts vijf liter water voor de wasbeurt en nog eens vijf voor het spoelen, meer niet. En een klein schepje wasmiddel is voldoende voor een mooi wasresultaat. Superecologisch dus!

De Laundry POD is ook niet duur… Een traditionele wasmachine kost tien keer zoveel. Omdat de afzetmarkt te klein is, is er voorlopig geen distributeur in Vlaanderen te vinden. Wij bestelden ons exemplaar via internet. En hadden hem enkele dagen later al in huis, rechtstreeks vanuit Amerika.

Via dit filmpje kan je bekijken hoe het wassen met de Laundry POD in zijn werk gaat.

Wij merkten dat het horizontale draaisysteem nadelen heeft. De was draait immers horizontaal rond in de tobbe, waardoor er geen “slag” is. Die moet je zelf maken, door van draairichting te veranderen, maar helemaal hetzelfde als een verticale “slag” bij een traditionele wasmachine is het niet. Het is die “slag” immers die het vuil uit de was “slaat”. Daarom raden we aan om na het horizontale wassen met de draaihendel de machine te openen en toch nog even met de hand de was door te kneden en het vuil eruit te “slaan”. Dat is slechts enkele minuten extra werk en het levert net iets schoner wasgoed op. Of die indruk hadden wij toch.

Je wasgoed spoelen en zwieren gaat vrij eenvoudig. Let wel: je werkt met je eigen spierkracht. Dus hoe sneller je de hendel kan doen draaien, hoe droger je wasgoed. Meer dan 1000 toeren per minuut, zoals bij een traditionele wasmachine haal je natuurlijk niet… Daarom hangt je was toch aanzienlijk langer aan de waslijn te drogen dan wanneer je de was elektrisch zou laten zwieren.

Ecologisch wassen
Ecologisch wassen

Voor een- of tweepersoonshuishoudens is dit ecologisch wassysteem prima haalbaar. Ook op de camping lijkt de Laundry POD ons een fijn alternatief voor handwassen. Gezinnen met kinderen schaffen misschien toch beter ook een traditionele wasmachine aan. Want het volume dat je per wasbeurt kan wassen is beperkt en het gebruik vergt toch behoorlijk wat spierkracht, vooral dan het zwieren.